Săracă şi coruptă, sănătatea românească nu dă semne de revenire. Pe lângă lipsurile materiale - medicamente, aparatură medicală învechită sau care lipseşte - sistemul sanitar primeşte şi un avertisment din partea şefului statului, aflat, ieri, la prezentarea raportului comisiei prezidenţiale privind analiza riscurilor sociale.
Acesta a acuzat medicii de lipsă de etică şi degradare morală, justificând prin aceea că nu puţini sunt doctorii care scot pe bandă rulantă pensionari pe caz de boală în schimbul unui pachet de ţigări şi al unei sticle de whisky.
Afirmaţia vine în contextul în care statisticile arată că pensionarea pe caz de boală a devenit un sport naţional. Astfel, din totalul de 5.515.000 de pensionari câţi au fost înregistraţi în România, 903.674 sunt numai pensionari pe caz de boală. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bucureşteni, 100.260 şi cei mai puţini sunt în Dâmboviţa.
Aici controalele riguroase ale Comisiei de audit a Casei Naţionale de Pensii au descoperit că jumătate dintre dosare au fost întocmite ilegal. Prin urmare, 3.000 de dâmboviţeni, falşi bolnavi, au rămas fără pensia de handicap.
Acum, aproape unul din cinci pensionari ai ţării primeşte o pensie pe motiv de boală. Şi cifra este în continuă creştere, având în vedere că, numai după primele trei luni ale acestui an, au apărut 18.000 de noi cazuri.
Nu toţi cei care aleg pensionarea au motive bine întemeiate. Unii fentează statul, de la care încasează pensia de boală sau chiar de handicap, şi continuă să muncească la negru în ţară sau în străinătate.
Medicii se apără
Traian Băsescu a lansat, ieri, acuzaţii directe la adresa medicilor care se plâng de salariile prea mici. Potrivit declaraţiilor sale, tocmai aceşti medici care îşi arată făţiş nemulţumirea sunt aceia care acordă pensii de invaliditate unor p