Ungaria a impus un nou cod de conduita care sa ghideze activitatea din sectorul bancar, pe care 13 banci l-au semnat deja "de buna voie si nesilite de nimeni". Codul de conduita a fost de asemenea semnat de primul-ministru Gordon Bajnai si de seful organismului de supraveghere a sistemului financiar, Adam Farkas.
Codul, care va intra in vigoare pe 1 decembrie, se doreste a fi un ghid care sa promoveze un proces de creditare responsabil. El acopera mai multe aspecte precum informarea clientilor cu privire la riscurile pe care le prezinta creditele in valuta. Codul limiteaza de asemenea puterea bancilor de a realiza modificari unilaterale ale contractelor de creditare.
Bancile s-au angajat sa opereze majorari de comisioane doar raportat la valoarea inflatiei, in timp ce ratele dobanzii pot fi modificate daca sunt indeplinite conditii foarte stricte. Clientii care intarzie cu plata ratelor la creditele ipotecare pe care le-au contractat trebuie contactati imediat pentru a se lua in calcul posibilitatea re-esalonarii platilor. Mai mult, clientii aflati in imposibilitatea de a-si mai achita creditul au dreptul la 90 de zile pentru a-si gasi cumparator pentru locuinta, inainte ca banca sa initieze procedurile prin care casa sa intre in posesia ei.
Clientii cu credite imobiliare in valuta - care reprezinta majoritatea creditelor din Ungaria - vor putea sa isi achite creditul in totalitate printr-o singura plata in moneda in care a fost contractat. Majoritatea creditelor ipotecare din Ungaria sunt contractate in franci elvetieni, iar cei mai multi debitori s-au speriat la inceputul anului ca nu isi vor mai putea achita ratele dupa ce forintul s-a depreciat puternic, iar ratele au crescut cu 50%.
Institutiile financiare care nu respecta regulile codului de conduita pe care l-au semnat ar putea fi amendate cu pana la 2 mld. forinti (7,3 mil. eur