A venit toamna şi ecologiştii ies la atac. Asociaţia Agent Green a dat în judecată Ministerul Agriculturii şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pe motiv că refuză să desecretizeze Registrul naţional al cultivatorilor de organisme modificate genetic.
Activiştii mediului sunt preocupaţi de zonele în care se cultivă în prezent porumb modificat genetic (MON810 al companiei Monsanto), dar şi de cazurile izolate de suprafeţe cultivate sau contaminate cu soia modificată genetic.
La doi ani de la intrarea în Uniunea Europeană, în România se mai găsesc cazuri izolate de însămânţări sau contaminări cu seminţe de soia modificate genetic (MG). Asta în contextul în care România s-a aliniat, începând cu 1 ianuarie 2007, politicii agricole a Uniunii în ceea ce priveşte regimul organismelor modificate genetic (OMG), iar respectarea angajamentelor în domeniu implică interzicerea cultivării de soia MG.
Voluntarii ecologişti ai Asociaţiei Agent Green au anunţat, la începutul acestei săptămâni, că, pe raza comunei Chirnogi din judeţul Călăraşi, a fost descoperit un lot de soia convenţională contaminată 0,28% cu soia Roundup Ready, brevetată de compania Monsanto. "Cultivarea de soia MG nu este autorizată în Uniunea Europeană, unde se aplică toleranţă zero în astfel de cazuri. Rezultatele de laborator confirmă că 0,28% din cultura de soia aflată între coordonatele GPS latitudine N 44° 05' 13,59" şi longitudine E 26° 31' 04,09" este modificată genetic", se arată într-un comunicat de presă al Agent Green.
"Dacă nu se iau măsuri imediate de distrugere a culturii, boabele produse de o singură plantă de soia MG vor putea fi însămânţate la anul, iar contaminarea va fi masivă", a adăugat Păun. El a declarat pentru Jurnalul Naţional că au fost analizate 441 de frunze de soia din plante diferite prelevate în diagonală în câmp, iar coord