SIF-urile au avansat ieri cu peste 5,6% fata de referinta, dupa ce Comisia juridica din cadrul Senatului a avizat ridicarea pragului de detinere de la 1% la 5%. Avansul puternic a venit pe finalul sedintei, valoarea tranzactiilor pe societatile financiarea depasind 22 mil. lei (5,2 mil. euro).
Brokerii sunt de parere ca decizia de majorare a pragului de detinere la 5% reprezinta un compromis atat pentru conducerile actuale ale SIF-urilor, cat si pentru investitori, majorarea pragului fiind de asemenea privita ca o garantie pentru reusita initiativei legislative.
"Majorarea pragului de detinere reprezinta cu siguranta un pas inainte, cu atat mai mult cu cat votul in plenul celor doua camere ale Parlamentului se da preponderent pe propunerile facute de comisiile de procedura. Decizia de majorare a pragului, si nu de eliminare a lui cum se avea in vedere, cred ca reprezinta un compromis pe care atat investitorii, cat si conducerile actuale ale SIF-urilor sunt dispuse sa-l faca. In plus un prag de detinere de 5% face acest proiect de lege mult mai fezabil", a declarat Grigore Chis, directorul general al societatii de intermediere Broker din Cluj.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere a fost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 6,5% fata de referinta, care au inchis la pretul de 1,31 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 6,3% si SIF Transilvania (SIF3), de 5,5%.
Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 3,2% si respectiv 1,3% fata de referinta, in timp ce la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 1,4%.
"Reactia pietei la stirea de azi (ieri - n.a.), care a fost oarecum anticipata de investitori si inclusa in pret, este o dovada de maturizare a pietei. Pe termen mediu ma astept la o crestere lina pe societatile financiare,