* testele se vor susţine la română şi matematică şi vor fi structurate după modelul evaluărilor internaţionale al Testelor Pisa, însă profesorii nu au văzut asemenea teste * abia peste câteva zile cadrele didactice vor avea noile programe * obiectivele urmărite de Testele Pisa vor fi şi ele explicate în perioada următoare
Testele Pisa, după care ar urma să fie structurate şi probele de la Evaluarea Naţională a elevilor, din luna mai, au fost aplicate pe eşantioane de elevi cu vârsta de 15 ani, în 2006 şi în 2009, însă ele au rămas o necunoscută pentru toate cadrele didactice.
De coordonarea acestor Testări Pisa s-a ocupat inspectorul Aurelia Stroe, care a explicat faptul că profesorii nici nu aveau voie să vadă ce este în acele teste. "Totul se desfăşura în cea mai strictă confidenţialitate, nu aveam voie să facem cunoscute testele, tipurile de subiecte, totul era confidenţial. Ca urmare, este normal că nimeni din sistem nu are idee acum ce-i cu ele", spune Aurelia Stroe.
Directorul Şcolii "Ion Creangă", Victor Buzea, a spus că până acum nu a văzut niciun astfel de test şi că nu ştie ce resorturi ale gândirii trebuie stimulate la copii ca să le predea în aşa fel încât ei să obţină cele mai bune rezultate. "Ar trebui realizate şedinţe de formare cu profesorii, ca să ştim ce să urmărim cu elevii la rândul nostru. Este adevărat că la Testele Pisa internaţionale România a obţinut rezultate slabe, dar depinde şi care a fost nivelul copiilor selectaţi. De atâţia ani de când se dau aceste teste, nu am văzut să fi fost testaţi elevi de la şcolile cotate ca foarte bune, aşa că eu sunt optimist în privinţa rezultatelor. Avem copii deştepţi şi dacă vom şti cât mai repede ce să facem cu ei nu cred că vom avea surprize neplăcute", a mai spus prof. Buzea.
Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, prof. Marian Cloşcă, a precizat c