Organizarea alegerilor prezidenţiale va costa Executivul 151,9 milioane de lei. Raportat la cursul valutar anunţat, miercuri, de Banca Naţională a României, de 4,22 lei pentru un euro, totalul fondurilor prevăzute pentru organizarea alegerilor prezidenţiale se cifrează la 35,9 milioane euro. Suma este de două ori mai mare decât cea alocată de Guvern pentru parlamentarele şi prezidenţiale din 2004. Executivul a alocat acum cinci ani 64,1 milioane de lei, potrivit Mediafax. Calculând la cursul euro mediu pentru luna noiembrie 2004, respectiv 4,0 lei pentru un euro, reiese că statul a cheltuit atunci circa 16 milioane de euro.
Întrebat de "Gândul" care sunt costurile acestor alegeri şi rugat să compare cifra cu cea de la alegerile trecute, vicepremierul Dan Nica a spus că este "complicat". "N-am făcut o comparaţie, că nu sunt în lei echivalenţi. Ar fi complicat, dar vreau să vă spun, comparativ cu ultimele alegeri, suma este cam cu 50% aproape mai mare... alegerile pentru Parlamentul naţional. Dar pentru că acum avem două tururi de scrutin, vă daţi seama, deci, suma a fost redusă la minimum, minimum necesar, tocmai pentru că este un an în care banii sunt atât de puţini, încât a trebuit să-i drămuim", a spus Nica.
El a ţinut însă să justifice suma alocată de Executiv pentru acest scrutin, explicând că "ea este prevăzută pentru tipărirea buletinelor de vot, confecţionarea ştampilelor, pentru plata celor care vor face parte din birourile electorale şi plata acelor instituţii care concură şi ele la buna desfăşurare a acestor alegeri: Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul de Externe pentru numărul mare de secţii pe care trebuie să-l organizeze".
3.500 secţii speciale de vot şi camere web
Ministrul de Interne a prezentat, ieri, şi ce noutăţi în materie de organizare vor aduce prezidenţialele din a