Medaliată la cele mai importante competiţii mondiale, Marieta Ilcu a ales să antreneze la Hunedoara, pe un stadion în paragină, în locul unei cariere universitare. PROFIL
NăscutĂ 16.10.1962, Darabani, jud. Botoşani.
Studii. Licenţiată a Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti.
Ocupaţie. Antrenor de atletism.
Familie. Căsătorită, nu are copii.
A făcut atletism timp de 21 de ani şi a obţinut 10 medalii la cele mai importante competiţii atletice internaţionale: Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Cupa Mondială şi Jocurile Mondiale Universitare.
Campioană mondială la săritura în lungime, la Toronto, în 1993 şi campioană mondială universitară, în lungime, la Zagreb, în 1987, Marieta Ilcu-Răileanu se declară umilită şi spune că vrea să plece din ţară. Până atunci, antrenează pe o pistă complet improprie copiii din Hunedoara, în fiecare seară, după ce îşi termină programul zilnic de muncă la Direcţia Judeţeană pentru Sport (DJS).
Regretă că nu a plecat din ţară
Trecută de pe funcţia de director al DJS Hunedoara pe una de consilier, hunedoreanca spune că regretă că nu a plecat peste graniţe mai devreme: „Sportul nu trebuia politizat. Dacă până şi Ivan Paţaichin, el, care are statuie în faţa parcului din Ştefan cel Mare, a fost dat afară de la Federaţie nu pot decât să constat cu dezamăgire completa demolare a valorilor româneşti. Da, regret că nu am plecat atunci când am avut ocazia şi le spun copiilor să nu se gândească de două ori dacă li se va ivi oportunitatea”, a declarat fosta campioană. Pe când făcea sport de performanţă revenea acasă, la Hunedoara, doar trei zile pe an.
Este unul dintre motivele pentru care Marieta Ilcu a ajuns ca tot ce îşi dorea să fie întoarcerea lângă familia sa, în ciuda invitaţiilor de a preda la universităţi din Japonia, Germ