Intr-o perioada de negocieri intense la nivel european privind alcatuirea Colegiului Comisarilor, situatia precedenta de nominalizare a unui comisar din partea Romaniei reapare ca un exemplu de "asa nu". Vazand insa dezbaterea interna, destul de saraca, de altfel, te intrebi daca autoritatile au invatat ceva din ea.
Presedintele Barroso a primit votul Parlamentului European si este in plin proces de constituire a echipei. A anutat deja noi portofolii, iar specilistii intervievati de HotNews.ro pe aceasta tema au avut opinii impartite in ceea ce priveste linia pe care va merge presedintele: cei din strainatate au spus ca Barroso prefera in general specialisti, un profil tehnocrat al membrilor cabinetului, insa oameni care sa cunoasca foarte bine domeniul pe care vor fi desemnati. Altii, cei romani, au mers pe o varianta politica, argumentand ca Barroso va avea nevoie de personalitati politice puternice in echipa, pentru a exista o Comisie influenta in statele membre si in Parlamentul European.
Oricare ar fi varianta adoptata de Barroso, este cert ca acum au loc cele mai intense negocieri pe portofolii, intre statele membre, chiar daca se asteapta alegerile din Germania, de la sfarsitul acestei saptamani, si formarea noului guvern, precum si referendumul din Irlanda. Autoritatile de la Bucuresti ne tot asigura ca Romania isi face treaba, ca negociaza intens, ca vrea agricultura, dar si-a exprimat optiuni si pentru extindere, cercetare sau dezvoltare regionala, potrivit lui Theodor Stolojan. Acestea sunt vocile unei parti din coalitie, adica din PDL.
Pe de alta parte, PSD pare destul de confuz: sunt voci, a lui Adrian Severin de exemplu, care spun clar ca nu il poate sustine pe Ciolos, si lasa impresia ca social-democratii au mers intr-o formula proprie de negocieri - avansand chiar niste variante de nume: Tanasescu, Puscas, Diaconescu,