Prima parte a peliculei regizate de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu va rula din 25 septembrie. Regizorul Cristian Mungiu va publica, începând de mâine, în ziarul „Adevărul“, şase legende urbane inedite din comunism, care nu au fost prinse în filmul „Amintiri din Epoca de Aur“. În anul 2007, Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or al Festivalului Internaţional de la Cannes pentru cel de-al doilea lungmetraj al său, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“. Puţini ştiu că regizorul a scris scenariul filmului „Amintiri din Epoca de Aur“ înainte de a realiza „4,3,2“.
Însă, dorinţa lui a fost să-şi înceapă trilogia despre comunism cu o dramă, „4,3,2“, pentru a continua cu o comedie, „Tovarăşi, frumoasă e viaţa!“ şi cu o poveste despre iubirile socialiste, „Dragoste în timpul liber“, ultimele două reunite sub titulatura „Amintiri din Epoca de Aur“.
„Umorul care ne-a ţinut moralul sus“
Prima parte a „Amintirilor din Epoca de Aur“ (din 25 septembrie în cinematografele româneşti) cuprinde patru episoade: „Legenda activistului în inspecţie“, „Legenda fotografului oficial“, „Legenda politrucului zelos“ şi „Legenda miliţianului lacom“.
Partea a doua, „Dragoste în timpul liber“, va fi prezentată din 23 octombrie. Poveştile au la bază cele mai cunoscute legende urbane din România de dinainte de `89, cheia comună a acestora fiind umorul.
Cristian Mungiu a explicat pentru „Adevărul“ de ce a ales să facă o comedie despre acea epocă: „Am vrut să amintesc genul acela de umor care ne-a cam ţinut moralul sus în perioada comunistă. Erau foarte multe lipsuri: n-aveam apă, căldură sau lumină.
Toată lumea vorbea despre asta. Pe de altă parte, toată lumea zicea bancuri despre regim. Şi chiar dacă erau spuse pe o voce mai joasă şi toţi şopteau de teama «microf