În conferinţa de presă susţinută ieri, cu ocazia avanpremierei filmului său, "Amintiri din Epoca de Aur", regizorul Cristian Mungiu a declarat că, prin acest proiect, atât el, cât şi echipa care a contribuit la realizarea producţiei vor încerca să afle dacă o comedie comunistă aduce mai mulţi români în sălile de cinema.
1 /.
Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" este format din şase scurtmetraje, a căror premieră urmează să aibă loc mâine, în Capitală. Potrivit regizorului Cristian Mungiu, citat de Mediafax, evenimentul se va bucura şi de prezenţa premierului Emil Boc, cu singura condiţie ca "Guvernul să nu cadă până joi".
Prima parte din "Amintiri din Epoca de Aur", lansată cu titlul "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", va intra în cinematografele româneşti începând cu 25 septembrie. "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" este format din patru scurtmetraje: "Legenda fotografului oficial", "Legenda miliţianului lacom", "Legenda activistului în inspecţie" şi "Legenda politrucului zelos".
Comunismul ca divertisment
Nici unul dintre cele şase scurtmetraje care alcătuiesc filmul nu sunt semnate, iar motivaţia regizorului Cristi Mungiu este aceea că ele sunt rezultatele unei munci de colective, ale cărei roade vor fi culese de întreaga echipă care a contribuit la realizarea lor. Filmul-omnibus este regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu, acesta din urmă semnând şi scenariul.
"Am considerat normal să nu vorbim fiecare despre "episodul meu", ci despre filmul pe care l-am realizat împreună şi cred că este un bun exerciţiu de luptă cu orgoliul de autor", a mai spus Mungiu.
Ilustrare a legendelor urbane româneşti, multe dintre ele reale, "Amintiri din Epoca de Aur" se doreşte "un omagiu şi o revizitare a perioadei de atunci", în manieră degajată, am p