Discursul Excelenţei sale, Wang Tieshan, consul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa
Anul acesta, în octombrie, vom celebra grandios două evenimente importante: cea de-a 60-a aniversare de la fondarea Republicii Populare Chineze şi stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi România.
În ultimii 60 de ani, în China au avut loc schimbări colosale, de la îmbunătăţirea infrastructurii la creşterea volumului de mărfuri comercializate, de la progresul puterii economice a naţiunii, pe toate planurile, la ridicarea standardului de viaţă al locuitorilor. Este imposibil să le putem menţiona pe toate în doar câteva fraze.
România a recunoscut Republica Populară Chineză încă de la începuturi, de pe 5 octombrie 1949, din prima săptămână în care noua Chină a luat naştere. De atunci, relaţiile dintre cele două ţări s-au dezvoltat fără piedici. În acelaşi sens, în ultimii ani, s-au obţinut realizări remarcabile sub toate aspectele, încununate prin vizita în România a preşedintelui Chinei, Hu Jintao, în 2004, având ca primă oprire Constanţa, dar şi prin participarea omologului său, preşedintele Traian Băsescu, la deschiderea ceremoniei Jocurilor Olimpice din 2008, la Beijing. Un factor semnificativ cu impact major asupra relaţiilor sino-române l-a constituit creşterea schimbului reciproc de mărfuri. Cifra totală de afaceri privind comerţul bilateral a atins 2,57 miliarde de euro în 2008, din care produsele electronice şi mecanismele fabricate în China au reprezentat un procent considerabil ca şi volum.
Schimburile dintre oraşele înfrăţite şi cooperarea dintre cele patru judeţe din România - Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea - şi omoloagele lor din China s-au remarcat constant. Înţelegerea şi prietenia dintre oamenii din China şi cei din România s-au intensificat din ce în ce mai mult. Au fost organizate multe forumur