Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să participe la organizarea trageri la sorţi pentru stabilirea magistraţilor care vor intra în componenţa Biroului Electoral Central. "Însă protestul continuă", a declarat Lidia Bărbulescu. Sursa: Sorin Antonescu
Aseară au avut loc discuţii privind Pactul pe Justiţie. Discuţiile au fost apreciate de reprezentanţii magistraţilor ca fiind "un pas înainte", urmând ca joi şi vineri să aibă loc noi dezbateri pentru a stabili principiile documentului, a precizat Laura Andrei, magistrat la Curtea Supremă.
La discuţii au participat asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi grupurile parlamentare, în prezenţa ONG-urilor, principalele teme dezbătute fiind bugetul pentru justiţie. De asemenea, s-au mai discutat aspecte privind relaţia justiţiei cu celelalte puteri, răspunderea şi responsabilitatea în justiţie, asigurarea bunei administrări a sistemului, precum şi condiţia judecătorului şi imaginea publică.
În finalul discuţiilor, s-a stabilit ca joi să se înfiinţeze o Comisie parlamentară specială privind justiţia, în care toate partidele parlamentare să aibă reprezentanţi.
Poziţia oficială
În comunicatul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se precizează că, având în vedere încercările de manipulare din ultima vreme, prin care se urmăreşte a se acredita ideea că magistraţii fac jocuri politice sau se lasă antrenaţi în jocuri politice, Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 23 septembriea decis să comunice faptul că, încă de la începutul protestului magistraţilor, ”puterea executivă a încercat prin toate mijloacele să-l compromită şi să incite cetăţenii, speculând cinic situaţia economică şi financiară a acestora, reducând demersul magistraţilor la revendicări de natură pur salarială”.
Judecătorii de la Curtea Sup