A doua tranşă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare de 1,85 miliarde de euro, va fi pusă imediat la dispoziţia României, a anunţat instituţia.
Conducerea FMI a aprobat acordarea împrumutului, deşi România nu s-a încadrat în ţinta privind arieratele la bugetul general consolidat în primul semestru. Datoriile la bugetul general consolidat au crescut cu aproape 500 de milioane de lei în primele şase luni, deşi acordul cu FMI stabilea că acestea nu trebuie să crească în acest an, astfel că soldul datoriilor care trebuie plătite de la buget a ajuns la finele primului semestru la aproximativ 1,5 miliarde de lei.
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat că boardul a aprobat nu numai suma, din care jumătate merge la pensii şi salariile de la stat, dar şi o serie de recomandări care trebuie avute în vedere de următoarea misiune care va veni la Bucureşti pentru a doua evaluare.
CURSUL S-A STABILIZAT
Banii nu au venit fără o chelfăneală zdravănă din partea reprezentanţilor instituţiei. Cheltuielile publice cu salariile au reprezentat cel mai mare exces al autorităţilor din România, acestea crescând în ultimii ani de la sub 6% la 9,5% din PIB, iar în urma reformelor din sistemul salarizării, ponderea ar putea să scadă la 7% din PIB, potrivit reprezentantului FMI, Jeffrey Franks.
"Pentru a face situaţia fiscală mai sustenabilă pe termen mediu, Guvernul a fost foarte dornic să anuleze o parte din excesul cheltuielilor publice care a avut loc în ultimii ani, cel mai mare fiind în salariile din sectorul bugetar, care au crescut de la sub 6% din PIB acum câţiva ani la 9,5% din PIB", a declarat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.
El a mai spus că în urma împrumutului de la FMI pieţele financiare au fost stabilizate, România nu mai este aşa riscantă, iar cu