Noul sistem după care se va desfăşura bacalaureatul începând cu anul viitor nu schimbă obţiunea elevilor piteşteni în privinţa materiilor pentru meditaţii. Matematica şi româna rămân disciplinele de bază la care se pregătesc suplimentar, în particular, liceenii.
Gata cu distracţia şi cu vacanţa. Elevii s-au întors pe băncile şcolii, iar cei din clasa a VIII-a şi a XII-a au început deja să se orienteze pentru orele de meditaţii în vederea examenelor importante care îi aşteaptă.
Calculatorul, 30 de lei pe săptămână
În noul format, bacalaureatul, examenul maturităţii, aduce în prim plan calculatorul, una dintre probele obligatorii la care vor fi supuşide anul viitor absolvenţii clasei a XII-a. Majoritatea liceenilor au un calculator acasă însă o informaţie în plus, de la o persoană specializată, nu strică.
„Cunosc bine calculatorul, însă a fost ideea părinţilor mei să lucrez în particular cu un expert în informatică pentru a nu avea emoţii la bac. În medie, petrec 3-4 ore pe zi în faţa calculatorului, iar o dată pe săptămână iau lecţii de la un specialist. Părinţii mei îl plătesc cu 30 de lei pe şedinţă.”, spune Dragoş Diaconu, elev în clasa a XII-a, la unul din liceele cu tradiţie în Piteşti.
320 de lei pe lună, meditaţia la română şi matamatică
În rest, datele problemei rămân neschimbate. Româna şi matematică sunt materiile de bază la care elevii se pregătesc suplimentar şi, pentru că ne aflăm în plină criză economică, profesorii au decis să menţină tarifere practicate pentru orele de studiu în particular la nivelul ultimilor ani.
Concret, o şedinţă de două ore la română costă 40 de lei, la fel ca la matematică, ceea ce înseamnă că meditaţia unui elev de clasa a XII-a, la cele două materii de bază scoate lunar din buzunarul părinţilor 320 de lei. Părinţii cu venituri mici recunosc că le este greu să facă faţă c