Jumătate din tranşa a doua a împrumutului de la Fond va fi pusă la dispoziţia Ministerului Finanţelor. Banii nu acoperă însă cheltuielile cu salariile nici măcar pe o lună. Sursa: Agerpres
Banii proveniţi din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) care vor ajunge la Ministerul de Finanţe s-ar putea transforma într-o viaţă mai scumpă pentru o populaţie deja sărăcită de criză, adică în inflaţie. Asta, în condiţiile în care cei circa 920 de milioane de euro, adică jumătate din tranşa a doua în valoare de 1,85 miliarde de euro, vor fi folosiţi de guvern pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El susţine însă totodată că este posibil ca impactul să nu fie atât de mare, deoarece nivelul de trai a scăzut deja din cauza crizei. Altfel spus, românii nu ar putea suporta un val de creşteri de preţuri.
Cheltuielile publice în exces
Cheltuielile de personal s-au cifrat, în primele şapte luni ale anului, la 29,3 miliarde de lei, conform execuţiei bugetare publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Astfel, pentru veniturile salariale ale angajaţilor la stat de la buget s-au plătit, în medie, câte 4,18 miliarde de lei pe lună. Suma din tranşa a doua la Fond menită să acopere o parte din deficitul bugetar este de 920 de milioane de euro sau 3,91 miliarde de lei, mai puţin decât necesarul pentru cheltuielile de personal pentru o singură lună.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a criticat „excesul cheltuielilor publice care a avut loc în ultimii ani”. Cel mai mare ţine de „salariile din sectorul bugetar, care au crescut de la sub 6% din PIB acum câţiva ani la 9,5% din PIB”, a spus el.
Liber la credite pentru firme şi populaţie
Boardul FMI a aprobat, la înce