Poeziile scrise de caporalul ucis în Irak vor fi publicate la iarnă
Ioan Grosaru s-a sacrificat pentru ca cinci colegi ai săi de pe front să trăiască. La doi ani de la moartea tânărului, familia nu-şi poate reveni din şoc.
Ioan Grosaru a plecat din satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, după absolvirea clasei a VIII-a. A urmat o şcoală profesională de lăcătuşi mecanici la Satu Mare, după care a făcut stagiul militar obligatoriu la Bucureşti şi s-a angajat la Batalionul 32 Infanterie „Mircea“ din Timişoara.
„Consăteanul nostru Alexandru Lozniceru, ofiţer la Bucureşti, l-a îndemnat să rămână în armată“, ne-a spus Ecaterina Grosaru, mama eroului sucevean. Deoarece a provenit dintr-o familie cu cinci surori, a fost nevoit să fie autodidact. Astfel a învăţat să cânte la chitară, la muzicuţă, să filmeze, să facă fotografii şi tehnoredactare computerizată. Pentru a obţine acordul membrilor familiei, i-a păcălit că nu va fi în pericol. „Mereu ne-a spus că unde se duce el e departe de zonele de conflict ca să semnăm şi să poată pleca“, mai spune mama lui Ioan.
Sub haina militară s-a ascuns un poet talentat
Experienţele din misiunile la care a participat în Afganistan, în 2005, l-au inspirat să scrie sute de poezii, pe care familia vrea să le publice în această iarnă. Mama lui doreşte ca spiritul său să trăiască măcar prin poeziile în care şi-a expus sufletul. „Poezia era viaţa şi mândria lui. Aşa ar mai trăi şi el, prin ceea ce a scris“, a spus cu amărăciune în glas Ecaterina Grosaru.
„Am avut mari dificultăţi până am spart parolele pe care el le pusese la fişierele salvate pe laptop, dar volumul «Pasărea de ceară» este aproape gata. Sperăm ca la iarnă să putem face o lansare pentru trei volume de poezie şi după aceea să lansăm şi romanul“, a spus protopopul de Fălticeni, Gheorghe Bradăţanu, cel care s-a ocupat de editarea cărţilor eroului. Ioa