Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a semnat propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, propunerea urmând să fie trimisă azi la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit procedurii, numirea procurorului general se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Conform prevederilor legale, mandatul procurorului general este de trei ani, iar acesta poate fi reînvestit o singură dată. Este foarte posibil ca în şedinţa de plen a CSM de mâine să fie discutată şi această propunere a Ministerului de Justiţie, astfel că nu este exclus ca reconfirmarea pe funcţie a Laurei Kovesi să se facă înainte de alegerile prezidenţiale.
Conflict cu Băsescu
În 8 septembrie, procurorul general a participat la Cotroceni la o întâlnire cu reprezentanţii revoluţionarilor. La această reuniune, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut procurorului general să explice în ce stadiu se află dosarele Revoluţiei din '89 şi i-a spus, pe un ton dur, în momentul în care Laura Codruţa Kovesi a încercat să se scuze, să nu-i mai vorbească şefului statului ca unui ziarist.
"Vreau să comunicaţi nu numai mie, dar şi opiniei publice, ce se întâmplă cu aceste dosare. Cred că aţi înţeles foarte bine ceea ce v-am spus. Am o rugăminte: nu mă confundaţi cu un ziarist căruia îi faceţi o declaraţie. Vorbiţi cu şeful statului care vă spune aşa: au murit 1.600 de oameni la Revoluţie, iar voi închideţi dosarul. Aveţi soluţie sau nu? Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie. Ce vreţi să spuneţi, că vă impun o soluţie ? Vă impune realitatea să spuneţi dacă s-au împuşcat singuri oamenii sau au fost împuşcaţi de cineva. Nu mă confundaţi cu ziarişti cărora le faceţi declaraţii să fie prins