In plina criza globala, o tara fara resurse naturale, fara minereuri, fara un sol generos, Coreea de Sud, reuseste sa aiba crestere economica.
Tigrii coreeni este numele pe care l-au primit firmele din aceasta tara, pentru felul dinamic de a face afaceri cu sprijinul unui guvern mereu pregatit cu politici adaptate la circumstante. Criza globala a insemnat evident o scadere a consumului iar cum Coreea de Sud este o tara dependenta de comert, de export, teoretic ar fi trebuit sa se prabuseasca. Cum se explica atunci cresterea economica a Coreei in plina criza?
Audio slideshow - un material Hotnews.ro - RRA
In primul rand guvernul de la Seul s-a folosit de rezervele, puse deoparte chibzuit inainte de criza si acum a putut sa creasca cheltuielile publice. “In trecut guvernul corean a administrat bugetul in mod destul de conservator, guvernele sunt de fapt ca oamenii, iar coreenii sunt oameni strangatori, fac economii deci nu au vrut ca guvernul lor sa cheltuie mult si sa faca datorii, asa ca pana anul trecut Coreea a avut un surplus fiscal si cand criza a lovit, guvernul a avut capacitatea de a contracta datorii externe, pentru o anume perioada, si sa fie parte a solutiei la criza prin cresterea cheltuielilor publice”, explica presedintele agentiei pentru investitii, Jung Dong-soo.
Guvernul chiar a stabilit ca agentiile statului sa creasca investitiile in proiecte publice de exemplu, cu nu mai putin de 60%. Evident ca si in Coreea, companiile au simtit povara crizei, au avut loc reduceri de personal, a fost redus timpul de lcuru sau oamenii au fost trimisi in concedii fara plata. Dar companiile au fost sprijite de guvern, pe baza surplusului din anii de crestere economica.
“Guvernul garanteaza pentru imprumuturile externe facute de marile companii private, este tocmai ce le lipseste in criza, nimeni nu le mai ac