O alta cladire demolata
Foto: HotNews.ro
In Bucuresti exista zeci, poate chiar sute de cazuri, in care imobile de patrimoniu au fost demolate prin diferite siretlicuri. Mai multi arhitecti si urbanisti au documentat catvea zeci de cazuri si le-au prezentat intr-o lucrare. Ordinul Arhitectilor din Romania si Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a lansat "Cartea neagra. Distrugerea patrimoniului arhitectural si urbanistic din Romania". O noua fila a acestei carti negre se scrie in aceste zile pe strada Aviator Stefan Sanatescu, unde un imobil de patrimoniu este demolat, prin simpla schimabare a unei culori dintr-un document oficial.
Vezi in articol imagini cu arhitectura pierduta definitiv de Bucuresti
Prima editie a "Cartii negre: Distrugerea patrimoniului arhitectural si urbanistic din Romania" este dedicata distrugerii monumentelor istorice din Capitala. Cele 120 de pagini ale cartii sunt prezentate cateva zeci de exemple cum imobile sau zone istorice au fost distruse de constructii haotice si uneori ilegale.
"Este o initiativa a OAR care dorim sa fie continuata si in alte orase. Sunt sigur ca si in alte orase din tara se intampla ceea ce se intampla in Bucuresti", a declarat Serban Sturdza presedintle Ordinului Arhitectilor din Romania. Albumul care se doreste a fi o cronica, pe cat posibil exhaustiva, a pierderilor de valori culturale prezinta imaginea cladirilor in starea lor naturala si alaturat imaginea lor in tipul sau dupa demolare.
Vezi mai jos o selectie cu imaginea cladirilor istorice demolate
Descarca aici "Cartea neagra. Distrugerea patrimoniului arhitectural si urbanistic din Romania".
O alta fila a Catii Negre se scrie in aceste zile in zona piata Domenii. O casa de strada Aviator Stefan Sanatescu nr. 37, imobil de mare valoare arhitecturala din perioada