Comisia de buget-finante din cadrul Senatului a cerut ieri introducerea unui amendament la proiectul legislativ de eliminare a pragului de detinere al SIF-urilor prin care cere majorarea pragului la 5% fata de 1% cat este in prezent.
Proiectul a fost avizat mai apoi in noua forma de Comisia juridica si cea pentru buget-finante din Senat. Urmatorul pas este discutarea proiectului in cele doua camere ale Parlamentului, prima data in plenul Senatului si mai apoi in Camera Deputatilor, procedura care este estimata sa inceapa in maxim o luna de zile.
Lobby-ul realizat de sefii SIF-urilor la Comisia de buget-finante pare astfel ca a dat rezultate, in prezent discutandu-se doar de o extindere a pragului de detinere la 5%, in loc de o eliminare completa a restrictiilor de detinere, asa cum au propus in prima faza initiatorii proiectului. Totusi sefii SIF nu vad rezultatul de ieri ca o victorie.
"Limitarea dreptului de vot la 5% nu este o victorie. Un nivel de 5% pentru pragul de vot este mare pentru ca pe la adunarile generale vin actionari ce detin 20-25% din drepturile de vot si daca acestia cumpara actiuni sa voteze pot sa decida ce vor ei", spune Petre Szel, presedintele SIF Muntenia.
Stirea a fost primita cu entuziasm de investitorii din piata, care au ridicat cotatiile SIF-urilor cu peste 4%. Pe parcursul sedintei de ieri indicele BET-FI a atins un nou maxim pentru acest an, de 25.800 de puncte, dupa ce in ultima saptamana dadea semne de oboseala.
"Proiectul a fost la Comisia de buget-finante si aceasta a cerut un amendament pentru limitarea detinerilor cu un prag de 5%", spune Ovidiu Marian, senator PD-L si initiator al proiectului legislativ.
Daca proiectul va fi implementat, actionarii vor avea la dispozitie 60 de zile de la intrarea in vigoare pentru a modifica limita de detinere in statut, in caz contrar statutele SIF-urilor urma