În justiţie nu există o strategie de reformă, ANI lucrează anevoios, iar DNA a progresat uşor, în ultimul an. Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului naţional asupra corupţiei, lansat, astăzi, de Transparency International (TI). Sursa: Andreea Tănase Raportul analizează situaţia corupţiei din România pentru perioada iunie 2008 - septembrie 2009. "România este în criză instituţională şi socială fără precedent", a avertizat Victor Alistar, directorul executiv al TI România. Acesta a precizat că în a doua jumătate a anului 2008, Raportul a constatat o stagnare a oricăror progrese în justiţie şi combaterea corupţiei.
În opinia reprezentanţilor TI, 2009 a fost marcat de politici şi decizii care destructurează sistemul naţional de integritate şi contribuie la creşterea fără precedent a vulnerabilităţilor sectorului public la corupţie de la momentul negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană.
"În perioada de referinţă a raportului se constată o deteriorare dramatică a climatului de integritate publică din România, marcată de o lipsă de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi instituţionale. Perioada de referinţă se suprapune pe calendarul electoral pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale şi este marcată de o luptă pentru resurse între principalii actori ai scenei politice", a declarat Victor Alistar.
ANI, instituţie ineficientă
Raportul TI asupra corupţiei acuză implicarea ANI în jocurile politice şi scandalurile mediatice. Documentul atrage atenţia asupra faptului că instituţia se autosesizează din mass-media, concluzie la care membrii TI au ajuns după ce au studiat comunicatele de presă, publicate de ANI. "Agenţia s-a angajat într-o campanie mediatică incompatibilă cu procedurile jurisdicţionale realizate de o instituţie Anticorupţie", se precizează în Raport. Un alt elem