Fabrica de componente auto Delphi, deschisă într-un sat din judeţul Iaşi, le-a adus localnicilor locuri de muncă, bani la bugetul local şi mult praf. Sursa: Maria Craus
La intrarea în comuna Brătuleni, judeţul Iaşi, localitatea unde a fost construită, anul trecut, fabrica de componente auto Delphi Diesel Systems, pulberea groasă te învăluie ca un nor toxic. Motivul: la o aruncătură de băţ e şantierul şoselei de centură, iar camioanele nu mai prididesc să care pământ la fabrica cea nouă. Praful îi îneacă zilnic pe localnicii care numai dimineaţa au parte de un aer cât de cât respirabil, după ce maşinile fabricii udă drumul.
„Iei cu şpaclul praful de pe geamuri”
„Lumea spală numai duminica, atunci când sunt liberi cei de la fabrică şi de la firma care face centura ocolitoare a Iaşiului. În timpul săptămânii, după-amiaza, când termină ei treaba, iei cu şpaclul praful de pe geamuri. Maşinile lor udă drumul un pic numai dimineaţă, în rest e jale cu praful pe care îl ridică”, povesteşte localnicul Mihai Neagu.
Altădată, oamenii mergeau bucuroşi pe jos până la ieşirea în DN 28. Acum, cei patru kilometri sunt un adevărat test de anduranţă. În plus, ar ajunge la şosea plini de praf din cap până în picioare.
La această situaţie s-a ajuns şi pentru că autocamioanele fabricii Delphi şi cele ale fimei Vega 93, constructorul şoselei de centură, „au înghiţit” de tot asfaltul turnat cu fonduri Sapard pe drumul care face legătura cu DN 28. Disperaţi, localnicii aşteaptă chiar şi ore întregi în staţiile de maxi-taxi, numai să mai scape de praf.
Venituri pe timp criză
În schimb, autorităţile locale îşi freacă mâinile de bucurie. Fac asta, în primul rând, fiindcă, în plină criză financiară, fostul imaş al satului produce, anual, o redeven ţă de 80.000 de euro, bani încasaţi de Primăria Miroslava