Procesele se amână până la finalul problemelor din justiţie, la fel şi posibilitatea firmelor de a-şi reveni. Lipsa de activitate în instanţe îngroapă şi mai multe firmele în datorii, care oricum aveau deja probleme din cauza crizei.
Dacă oamenii de rând s-au obişnuit mai uşor cu gândul că procesele pe care le au pe rol se vor amâna cu cel puţin încă o lună, din cauza protestelor din instanţe, firmele care au de recuperat bani au de suferit.
„Este destul de grav. Sunt foarte multe procese pe care firmele le au între ele, pentru recuperarea unor restanţe, dar şi cu statul, pentru recuperarea unor sume datorate de la bugetul statului”, a spus Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
Bani blocaţi
El spune că în această perioadă multe firme se vor închide, deoarece nu vor reuşi să-şi recupereze banii de la diverşi creditori şi, la rândul lor, nu-şi vor putea plăti mai departe datoriile. Ioan Mintaş susţine că acest protest are un efect mult mai mare decât l-ar fi avut acum un an sau doi, din cauză că situaţiile agenţilor economici este agravată de criză. „Şi aşa procesele durează mult, acum vor dura şi mai mult”, precizează Mintaş.
Omul de afaceri Andrei Bondor simte efectele protestului. Are pe rol procese pentru recuperarea a 400.000 de euro. „Orice societate comercială care are cât de cât o cifră de afaceri are şi credite nerespectate, care au ajuns în instanţă. În aceste cazuri, fiecare zi este importantă, pentru că atât timp cât eu nu reuşesc să-mi recuperez banii, aceştia sunt blocaţi, iar dacă sunt blocaţi îşi pierd valoarea”, explică omul de afaceri.
El spune că în această situaţie firma nu-şi poate plăti mai departe obligaţiile, însă va avea probleme şi la contractarea unui credit. „În astfel de situaţii, băncile sunt reticenţe să te finanţeze