Modificarea legii urbanismului, ale carei prevederi intra in vigoare pe 30 septembrie, ii obliga pe consilierii Capitalei sa se grabeasca pentru aprobarea unor Planuri Urbanistice care calca in picioare arhitectura urbanistica a Capitalei, cu modificari majore de la prevederile legale in vigoare. Beneficiarii sunt, in mare parte, afaceristi cunoscuti sau persoane extrem de controversate, care au fost implicate, nu o data, in diverse scandaluri si ale caror proiecte au mai fost pe ordinea de zi a Consiliului Capitalei.
sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de vineri, 25 septembrie, are pe ordinea de zi 29 de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri). "Gasim toate tipurile de abuzuri impotriva carora societatea civila si organizatiile profesionale din Romania si din afara s-au pronuntat in ultimii ani: cladiri mult mai inalte decat prevede Planul Urbanistic General, derogari excesive de la CUT (Coeficientul de Utilizare a Terenului), constructii excesive in zone protejate sau in zone vechi ale orasului etc.", spune dl Nicusor Dan, presedinte al Asociatiei "Salvati Bucurestiul".
Cap de lista al sedintei este PUZ-ul sos. Nordului, prin care omul de afaceri Costica Constanda vrea sa construiasca, alaturi de o firma elena, pe o suprafata de 2,8 hectare din Satul Francez, un ansamblu cu o inaltime maxima de opt etaje, fata de cinci etaje, cat permite regulamentul urbanistic al zonei. Alte PUZ-uri propun intrarea in legalitate a unor cladiri construite peste parametrii din autorizatia de constructie sau fara autorizatie de constructie.
Vedeta este imobilul din str. Primaverii 55, cu o inaltime de 30 metri, intr-o zona protejata in care inaltimea maxima este de 13 metri. Beneficiarul GKS Special Advertising vrea sa construiasca in aceasta zona blocuri cu doua subsoluri, parter si 6-7 etaje. Dintre cele 12 planuri urbanisti