Manuel Zelaya, preşedintele Hondurasului, debarcat la sfârşitul lunii iunie printr-un puci militar, a reuşit să se întoarcă în ţară ascuns în portbagajul unei maşini. El s-a refugiat în sediul Ambasadei Braziliei. Un periplu de 15 ore, petrecute în portbagajul unei maşini şi la bordul unor tractoare: aceasta este, pe scurt, istoria revenirii spectaculoase a lui Zelaya din exil. Citiţi şi:
Manuel Zelaya se află în Honduras, în ambasada BrazilieiPreşedintele exilat al statului Honduras a revenit în ţara sa natalăSUA suspendă acordarea de vize pentru Honduras
Preşedintele Hondurasului i-a luat prin surprindere pe militarii pucişti care l-au exilat, reuşind, luni, după alte două tentative eşuate, să revină în ţară din Costa Rica.
Zelaya s-a refugiat la Ambasada Braziliei din capitala Tegucigalpa. Chiar de la sosire, el a făcut apel la populaţie să se adune în capitală pentru a forţa noul regim să-l reinstaleze în funcţie şi să „restaureze democraţia“. Câteva mii de simpatizanţi s-au adunat ieri în faţa unei clădiri a Naţiunilor Unite din capitală, scandând faimosul slogan al lui Barack Obama „Yes, we can“ (Da, putem).
„Dacă regimul nu cedează, măsurile adoptate de comunitatea internaţională se vor înăspri“, a avertizat Zelaya de la balcon, cu adresă către pucişti. Lovitura de stat din Honduras, din 28 iunie, a fost, într-adevăr, condamnată unanim, începând cu Barack Obama şi ONU şi terminând cu UE, care a şi suspendat linia de finanţare internaţională pentru Honduras, vitală într-o ţară în care 70% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei.
O expediţie minuţios pregătită
Fără a dezvălui detaliile revenirii, „pentru a nu compromite pe nimeni“, Manuel Zelaya a mărturisit doar că expediţia a fost îndelung şi minuţios pregătită. „A fost nevoie de un efort internaţional uriaş, am traver