Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stabilit o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii, conform scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat cu instituţia financiară. Pe lista companiilor care vor fi supravegheate cu prioritate au fost incluse Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţional
Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stabilit o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii, conform scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat cu instituţia financiară.
Pe lista companiilor care vor fi supravegheate cu prioritate au fost incluse Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
"În urma primei evaluări, monitorizarea se va concentra pe aceste întreprinderi. Pe parcursul celei de-a doua misiuni de evaluare, după ce sistemul de monitorizare al Ministerului Finanţelor va fi fost rafinat, se vor stabili ţinte orientative trimestriale pentru 2010 privind soldul operaţional - câştiguri înainte de dobânzi, impozite şi taxe -, net de subvenţii, al celor mai mari 30 de întreprinderi după cheltuielile totale", se arată în scrisoare.
Astfel, în document se arată că, "pentru a minimiza povara asupra finanţelor publice de pe urma întreprinderilor proprietate de stat, ca rezultat al cerinţelor de subvenţionare mai mari şi al transferurilor mai mici de dividende",