Polenul florilor şi bacteriile care se înmulţesc din cauza umezelii dau bătăi de cap alergicilor. Medicii recomandă evitarea alergenilor şi utilizarea unei truse de urgenţă care să conţină medicamentele indicate pentru controlarea alergiilor acute. Specialiştii explică apariţia alergiilor prin faptul că sistemul imunitar al anumitor persoane „confundă“ substanţe comune, care nu sunt periculoase pentru organism, cu unele dăunătoare.
În consecinţă, organismul reacţionează exagerat, printr-o serie variată de simptome: de la strănut, prurit, respiraţie grea şi zgomotoasă, tuse, erupţii pe piele până la şoc anafilactic, ce le poate ameninţa viaţa.
Prevenţia, în funcţie de alergen
Ca să ştim cum putem preveni exacerbările bolilor alergice sau „crizele alergice“, trebuie să ştim tipul de alergen şi reacţiile pe care ni le produce.
În cazul alergiilor provocate de agenţi alergeni cu care vă întâlniţi controlat, de exemplu un medicament, un aliment, soluţia este relativ simplă: evitaţi respectivele alimente şi substanţe şi în acest fel nu se va mai produce reacţia alegică. Dar, pentru că unele substanţe se găsesc în amestecuri, iar accidentele, ca de pildă, înţepăturile de insecte, sunt neprevăzute, unele episoade alergice nu pot fi prevenite.
„Pacienţii cu alergii trebuie să primească de la alergolog sfaturi pentru a evita în mod cât mai eficient contactul cu alergenii şi trebuie să aibă permanent asupra lor o trusă de urgenţă ce conţine medicamentele necesare pentru a controla episodul alergic acut”, explică medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“ din Bucureşti.
Evitaţi parcurile şi plimbările lungi
Cel mai dificil de evitat sunt alergenii care pot fi inhalaţi. Polenul florilor de toamnă, precum şi mucegaiur