Prezent în Bucureşti pentru o conferinţă, preşedintele companiei ruseşti de securitate informatică Kasperky a propus o serie de măsuri "de control şi securizare a Internetului".
Pentru a combate infracţionalitatea informatică, Eugene Kaspersky, preşedinte şi co-fondator Kaspersky Lab, a venit cu mai multe propuneri care ameninţă libertăţile asigurate pâna acum de accesul la Internet.
Astfel, în opinia sa ar trebui să se înfiinţeze o "poliţie a Internetului", după model Interpol, dar mai ales un soi de "Guvern" care să gestioneze, să vegheze la punerea în aplicare a unor reguli globale de utilizare a Internetului. De asemenea, Eugene Kaspersky a propus şi un "paşaport pentru utilizarea Internetului".
"Internetul este o altă utilitate publică, precum electricitatea, transporturile etc. Totuşi, pentru acestea din urmă, oamenii trebuie să se identifice. Reţelele de utilităţi publice au reguli care trebuie respectate. Pe internet însa nu trebuie sa te autentifici. Anonimatul este cheia, trebui să-l oprim. Poate o soluţie este introducerea unui pasaport", a spus Kaspersky.
UN INCIDENT CARE AR SCHIMBA TOTUL
Pe de alta parte, Eugene Kaspersky nu crede ca va fi vreodata sigur internetul, măsurile propuse de el neputând fi puse prea rapid si uşor în practiceă. Totusi, a adus în discutie un scenariu care poate fi asemănat cu un...9/11 WTC. Măsurile "politienesti" s-ar impune imediat în condiţiile unei catastrofe sau incident global, astazi când instituţii, corporaţii, sisteme de utilităţi sunt conectate la internet.
"Sunt multi bani pe internet, de aceea atacurile cibernetice sunt profitabile. De asemenea, sunt uşor de făcut, din punct de vedere tehnic, mai ales ca nu există contact fizic cu victima. E doar software", a mai spus Kaspersky.
Pentru limitatea acestor atacuri, alte măsuri sugerate au fost adoptarea unor sisteme de operare pen