Un investitor mureşean doreşte crearea unei ferme de producerea energiei electrice prin panouri solare. Investiţia se ridică la 20 de milioane de euro, iar proiectul va fi gata în 2010
Un teren de opt hectare situat în zona Livezeni din Târgu-Mureş ar putea adăposti pe viitor o serie de panouri menite să transforme energia solară în energie electrică. Iniţiativa face parte dintr-un proiect de anvergură ce aparţine omului de afaceri Doru Borşan.
Finanţare de la Uniunea Europeană
Dacă investitorul mureşean va primi finanţare din fondurile Uniunii Europene, panourile solare vor produce curent electric suficient pentru a ilumina întreg cartierul Tudor Vladimirescu din Târgu-Mureş. „Mă bazez pe faptul că, printr-o înţelegere la nivel european, Comunitatea Europeană a ajuns la un acord cu România prin care aceasta are obligativitatea ca 10% din energia produsă să fie energie alternativă”, a precizat investitorul. Acesta a mai precizat că piaţa energiei electrice se deschide celor dornici să investească în domeniu.
Momentan, proiectul este în faza de avizare, urmând să fie depus la Ministerul Economiei. „Am obţinut deja cele mai importante avize, de la Renel, ce mă asigură că îmi va prelua energia produsă , ceea ce îmi este mult mai comod pentru că ei au deja reţeaua de distribuţie creată şi avizul de la Mediu. Urmează alte avize, iar proiectul va fi depus în circa două săptămâni. Durează apoi cam trei luni de zile studierea dosarului, deci cam în primăvara anului viitor proiectul ar trebui să fie aprobat”, a spus Borşan.
Valoarea proiectului
Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de euro, din care 70% reprezintă fonduri comunitare, iar 30% o reprezintă contribuţia investitorului. Profitul va depăşi însă valoarea investiţiei. „Având în vedere costul energiei electrice pe megawat, producţia energiei s