Liliac Şerban este un experimentat şef de sală la Restaurantul Select din Iaşi. Decenii întregi a servit la restaurant. A făcut armata la Securitate şi a "lucrat" tot ca chelner, în civil, în timpul exercitării datoriei de militar.
Deservea o "celulă" de agenţi arabi instruiţi de români şi cazaţi la o vilă a Securităţii de lângă Grădina Zoologică din Bucureşti şi de a cărei administrare gastronomică, şi nu numai, răspundea el. Bine văzut şi din acest motiv, la lăsarea la vatră era chemat periodic de prim-secretarul judeţean de partid atunci când venea Ceauşescu şi participa la câte o masă închinată acestuia.
Cu îndemânarea şi profesionalismul pe care le-a căpătat de-a lungul anilor, era chemat la Iaşi să facă mesele şi să servească pe primul-secretar şi pe acoliţii săi. De multe ori venea şi familia Ceauşescu. De regulă, serveau masa la Casa Tineretului. Nicolae bea mai rar. Nicu Ceauşescu, cum se ştie, consuma foarte des whisky. Se întâmpla să bea chiar şi din două pahare o dată. Unul sec, altul cu apă minerală. Venea mai întâi cineva care degusta şi din mâncare şi din băutura pe care urmau să le servească Ceauşescu şi invitaţii lui la masă.
"La Casa Tineretului din Iaşi se făceau mese de protocol, veneau Ceauşescu, Nicu, nora lor, eu eram omul care trebuia să servesc acolo, împreună cu un coleg, Costel Paznicu, un ospătar foarte bun, care a murit de ciroză, îi plăcea să bea numai votcă, apă nu prea consuma. Masa de protocol era sub scenă la Casa Tineretului, veneau acolo şi Nagâţ, care era mai-marele partidului pe judeţ, soseau şi alţi prim-secretari. Venea şi Ceauşescu. Se pregăteau mai ales platouri mari. Nagâţ venea de regulă când erau şedinţe de-ale lui, de la judeţeana de partid. Se mai făceau expoziţii foarte mari, se nimerea să vină să vadă, când erau mese la nivel înalt, se lucrau câte două-tr