Un balcon al cetăţii Râşnov din apropiere de Braşov s-a prăbuşit aseară. Din fericire nimeni nu a fost rănit, deşi incidentul s-a produs la scurt timp după ce câţiva turişti au ieşit pe balcon. Sursa: Andra Alexiu
Se pare că balconul a fost "lipit" ilegal pe zidul cetăţii în urma lucrărilor de restaurare din urmă cu câţiva ani, a spus primarul din Râşnov Adrian Veştea.Cetatea este închisă astăzi.
Şi în luna martie a acestui s-au prăbuşit două porţiuni din zidul vechi al cetăţii, iar oficialii Primăriei Râşnov au reclamat atunci că lucrările de renovare realizate ilegal au distrus "suportul natural" al zidului.
Construcţii ilegale în curtea interioară
În perioada 2000-2008, Cetatea Râşnov, monument istoric de importanţă naţională clasa ,,A”, a fost concesionată de către Primăria Râşnov societăţii comerciale Dumuri Publicitare, reprezentată de cetăţeanul italian Alberto Drera. În urma contractului de asociere, firma se angaja să administreze cetatea şi să realizeze lucrări de restaurare şi consolidare.
Foştii asociaţi au intrat însă în conflict, iar reprezentanţii Primăriei au acuzat firma că a realizat lucrări noi fără aviz legal în curtea interioară a cetăţii (un turn, spaţii de cazare şi un restaurant), au distrus o capelă de secol XIV şi au nivelat terenul cu excavatorul. În 2004, Poliţia Braşov, serviciul Investigaţii Criminale, a început o anchetă penală în acest caz. Primăria Râşnov a dat în judecată Drumuri Publicitare, iar o primă instanţă a redat cetatea municipalităţii. La începutul acestui an, Curtea de Apel Braşov a decis ca cetatea să revină în administrarea formei italiene. În prezent procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce primăria a făcut recurs pentru decizia de la Braşov.
Veştea a anunţat că cetatea va rămâne închisă publicului până când o comisie de la Min