Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere Executivului îmbunătăţirea legii unitare de salarizare adoptată prin angajarea răspunderii de cabinetul Boc şi condiţionează eliberarea următoarelor tranşe din împrumut de acest lucru, potrivit reprezentantul Fondului în România, Tonny Lybek. Legea unitară de salarizăre în sistemul bugetar " este un pas în direcţia potrivită, dar nu este niciun secret că instituţiile financiare internaţionale simt că există loc pentru îmbunătăţiri. (...) Am vrea o lege a salarizării simple, care să fie uşor de implementat, dar care să poate să fie modificată, mai transparentă. Această transparenţă nu a fost realizată integral, mai există loc de îmbunătăţire ", a declarat Lybek la postul de televiziune "The Money Channel".
Acesta a adăugat că biroul din România al FMI va analiza impactul legii asupra bugetului de stat şi va face recomandări board-ului FMI, care va lua, însă, decizia finală "dacă va continua sau nu acordul". Reprezentantul FMI a precizat că eliberarea următoarelor tranşe din împrumut este strâns legată de răspunsul autorităţilor române la solicităţile şiu sugstiile Fondului pentru modificare acestui act normativ.
" Doar dacă vor răspunde pozitiv acestor revizuiri vor fi eliberate şi celelalte tranşe ", a avertizat reprezentantul Fondului.
Totodată, reprezentantul FMI în România a menţionat că existe semnale pozitive privind evoluţia viitoare a economiei. "Cred că (scăderea economică cu, n.r.) 8,5% este o cifră medie, foarte bună, de estimare. Există riscuri de ambele părţi, trebuie să rămânem obiectivi", a mai spus Lybek.
Guvernul şi-a asumat săptămâna trecută răspunderea pe Legea salarizării unice. Opoziţia, respectiv PNL şi UDMR au depus o moţiune de cenzură care va fi dezbătută joi în Parlament. Astfel, textul de lege nu este încă adoptat. Dacă Parlamentul respinge mo