O grupare din care fac parte medici, farmacişti şi angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate a reuşit să obţină peste 21 de miliarde de lei, din banii destinaţi cumpărării de insulină pentru diabetici. Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat în acest caz. Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă în acest caz, după ce programul a înregistrat probleme de finanţare, deşi bugetul a fost mărit cu 25% pentru acest an, în timp ce numărul pacienţilor a crescut cu doar 3%.
9000 de reţete dubioase
Ion Bazac cere retragerea dreptului de a mai prescrie reţete, până la finalul anchetei, în cazul medicului Tiberius Mogoş, citat în raportul MS privind frauda de peste 21 miliarde euro de la programul naţional de diabet. Bazac a mai spus că vrea recuperarea pagubei şi închiderea farmaciei implicate.
Ministerul Sănătăţii a înaintat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o sesizare, însoţită de documente doveditoare pentru continuarea investigaţiilor, care indică o fraudă cu o valoare preliminară de peste 21 miliarde de lei, comisă de un prezumtiv "grup organizat". În urma problemelor de finanţare a programelor naţionale de diabet şi oncologie înregistrate la jumătatea lui 2009, Ministerul Sănătăţii a dispus constituirea unei Comisii de evaluare şi monitorizare a comisiilor comune de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi CNAS, care gestionează cele două programe naţionale.
Verificările Comisiei de evaluare şi monitorizare de până la acest moment indică o fraudă cu o valoare preliminară de peste 21 miliarde lei, care este "aferentă unei singure prezumtive reţele, investigaţiile asupra altor cazuri de fraudare fiind în curs şi doar la început", potrivit raportului comisiei de anchetă.
Primele verificări ale Comisiei comune au relevat multiple nereguli de o gravitate "excepţională" în prescriere în cazul mediculu