Comisia Europeana va propune supravegherea severa a sistemului financiar, in ciuda opozitiei Marii Britanii, care isi doreste sa mentina reglementarile din prezent.
Anuntul, facut in ajunul summit-ului G20 din Pittburgh, include planuri pentru un noi organizatii de supraveghere la nivel european, relateaza AFP.
Odata puse in functiune, noile organizatii ar putea interveni la nivelul comisiilor de supraveghere nationale, in cazul existentei unor neintelegeri.
Una dintre cele mai importante propuneri este crearea Consiliului European pentru Risc Sistematic (CERS), responsabil pentru identificarea amenintarilor la adresa economiei din Uniunea Europeana, care ar avea puterea sa impuna actiuni la nivel national.
CE isi doreste infiintarea noilor organizatii pentru a fi evitata o noua criza financiara, in urma guvernele au fost nevoite sa salveze de la faliment cele mai mari banci, utilizand banii contribuabililor.
Insa, din cauza puterii pe care aceste organizatii ar avea-o, Marea Britanie si alte cateva tari din UE s-au aratat nemultumite. Pentru a fi create institutiile respective, propunerile trebuie sustinute de toate statele membre si de Parlamentul European.
Daca propunerile se transforma in realitate, autoritatile bancare europene ar avea puterea sa ceara autoritatilor locale sa ia masuri speciale pentru rectificarea unor situatii de urgenta, potrivit proiectului CE.
De astfel, chiar Comisia Europeana in sine ar avea puterea sa decida ce inseamna situatie de urgenta.
Anglia, Franta si Germania sunt impotriva
In schimb, Guvernul britanic isi face griji cu privire la conferirea puterii institutiilor europene, in primul rand pentru ca vrea sa protejeze piata financiara din Londra, cea mai mare din Europa.
"Credem ca este important ca responsabilitatea