Criza locurilor de muncă din judeţ îi determină pe aceştia să plece în străinătate
Din cei 1.134 de şomeri înregistraţi în evidenţele Compartimentului pentru Ocuparea Forţei de Muncă în Străinătate Bacău, 544 s-au angajat în ţările UE.
Dezamăgiţi de oferta slabă a angajatorilor, tot mai mulţi băcăuani caută slujbe în ţările europene. După ce o bună parte dintre ei au fost disponibilizaţi sau au absolvit o formă de învăţământ în urma căreia nu au găsit nici un post vacant, mulţi dintre tinerii sau persoanele trecute de vârsta de 35 de ani apelează la angajaţii din Compartimentul pentru Ocuparea Forţei de Muncă în Străinătate din cadrul Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău. De când s-a înfiinţat acest serviciu, 1.134 de băcăuani s-au înscris în evidenţele Compartimentului. Dintre aceştia, 544 au plecat deja la muncă în străinătate.
„Cei mai mulţi au ajuns în Germania. Mai exact, 470 dintre ei s-au angajat ca îngrijitori la domiciliu, agricultori, barmani, ospătari şi muncitori necalificaţi“, ne-a explicat Ştefan Şilochi, directorul AJOFM Bacău. La fel de căutate au fost şi ţări precum Danemarca, Cipru, Marea Britanie, Italia şi Spania. „Oamenii apelează cu încredere la noi deoarece ştiu că le punem la dispoziţie contracte sigure, cu acte în regulă. Le oferim consiliere gratuită şi le realizăm noi documentaţia necesară“, a mai adăugat Şilochi.
Salarii între 800
şi 1.000 de euro
Pentru băcăuani aceste facilităţi sunt binevenite pentru că procedurile se simplifică. „Am rămas fără serviciu, în ianuarie. Mi-am depus CV-ul EURES pentru a pleca la muncă peste hotare. Prin Compartiment ştiu că mai devreme sau mai târziu o să prind o ofertă bună şi sigură“, a precizat Mariana Iftimie, o şomeră de 45 de ani care caută un post de îngrijitoare în Spania.
Anul acesta, cele mai multe solicită