…l-am sustinut pe Traian Basescu de fiecare data cand a infiintat o comisie prezidentiala din specialisti chemati sa identifice probleme reale, sa prezinte datele reale si sa propuna argumente pro sau contra, sine ira et studio pentru diferite solutii: asta e rolul specialistilor – sa creeze un cadru riguros de discutie in care politicul sa se poata desfasura fara a-si putea face de cap.
Acum, insa, presedintele vrea mai sus de sandala. Desi comisia prezidentiala pentru modificarea constitutiei nu a sustinut nici un moment varianta parlamentului unicameral, prezentand-o doar ca ipoteza de lucru printre multe altele, mult mai argumentate, Basescu a decis, cu de la sine, putere, ca e mai bine sa continuam reforma statului cu renunatarea la bicameralism si reducerea numarului parlamentarilor.
Inainte, insa, de a intra in detaliile acestei propuneri, se cuvine o precizare: mutarea e cusuta cu atza alba. daca si-ar fi dorit, cu adevarat, aceasta reforma, Basescu n-ar fi impachetat-o cu un referendum tinut concomitent cu primul tur al alegerilor parlamentare: e limpede ca majoritatea parlamentara de astazi nu va accepta aceasta propunere. Si va pierde, pentru ca pedelistii vor putea poza in eroii nedreptatiti inca o data (desi ar fi primii care s-ar opune, la o adica). Daca majoritatea va accepta propunerea referendumului, pierde iarasi – pentru ca satul de politica, “poporul” va vota in masa desfiintarea uneia dintre cameri.
Politic, asadar, Basescu a facut o miscare inteligenta. De pierdut, el nu are cum pierde. De pierdut are doar poporul roman – suveran! – cum a tinut sa precizeze cu zvac retoric si degetul ridicat.
Pentru ca “poporul”, cata vreme e inteles ca o adunatura de indivizi cu drept de vot, nu face nici doua parale. Atat de mult ni s-a repetat marota “poporului suveran” incat am inceput s-o luam de buna. Ca adunatura, poporul e, vorba