Elevii mai mari îi învaţă pe colegii mai mici cum să circule fără bilete şi să evite amenzile pe mijloacele de transport. Primele lecţii pentru bobocii din clasa a IX-a răstoarnă tot ce i-au învăţat părinţii, educatorii şi profesorii în anii anteriori. „Nu fi prost. Nu-ţi lua bilet. Oricum nu vine controlorul”, îl învaţă Dan, un elev în an terminal, pe Lucian. Lucian este în clasa a IX-a şi a venit din judeţ. Se adaptează încet la viaţa de internat, iar Dan l-a învăţat deja cum să economisească nişte bani. „Dacă nu-ţi cumperi bilete o săptămână, economiseşti cel puţin 15 lei. Cam la două săptămâni poţi nimeri controlorii pe tramvai”, i-a spus Dan convingător. Cei doi s-au întâlnit într-un taxi „pirat”, de pe traseul Aleşd-Oradea, în care a călătorit şi reporterul Adevărul de Seară, care a auzit discuţia între cei doi elevi.
Lecţiile continuă cu atitudine faţă de controlori şi exemple. „Dacă te prind controlorii e rău, că te pot amenda. Dar un bilet de amendă este 25 de lei şi poţi circula cu el toată ziua”, continuă „profesorul”. Şi la achitarea amenzii există alternative, fuga, minciuna că nu are niciun leu asupra lui sau apelarea la sentimentele controlorilor. „Sunt şi controlori cumsecade. Pe mine unul m-a dat jos şi m-a pus să cumpăr un bilet pe care mi l-a rupt în contul călătoriei. Alţii sunt răi, te amendează sau fug după tine. Este unul cu mustaţă care ar fi bine să nu te prindă”, mai spune Dan. Lucian ascultă lecţiile, dar stă în cumpănă. Nu se potriveşte cu nimic din ce l-au învăţat părinţii şi educatorii lui până acum. „Ai dreptate, sunt nişte bani, dar dacă mă prinde şi mă amendează, pierd mai mult decât am economisit”, spune el.
Conducerea Regiei Autonome de Transport Local (OTLRA) estimează că cel puţin o mie de călători circulă lunar fără bilete şi abonamente. „Este o pierdere de circa 45.000 de lei, dacă ne gândim că fiecare ar fi putut