Încet, dar sigur, luând părtaşă apatia românilor, echipa de lobby plătită de Roşia Montană Gold Corporation îşi urmează strategia, punct cu punct. Sursa: Zoltan Lorencz
Tocmai am consemnat intrarea în faza a doua. Dosarul creşte şi nu e exclusă o „deblocare” pe final de mandat. Pe cine ar mira? A fost o ştire mică pentru ziarele centrale, mare pentru proiectul Roşia Montană: doisprezece primari din Apuseni (jumătate PDL, un sfert PSD, restul PNL şi PNŢCD) i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Emil Boc prin care cer „repornirea mineritului în zonă”.
Bolnavilor de scenarită le-au clipit imediat ochii. Dar subtilităţile se află doar în prima parte a misivei. Pentru că, mai jos, Grupul primarilor iubitori de proiectul Roşia Montană spune pe şleau: „Trebuie găsite urgent soluţii pentru repornirea producţiei la minele din Apuseni. (...) În cazul Roşiei Montane, unde proiectul este blocat la Ministerul Mediului, solicităm repornirea eva luării impactului asupra mediului şi autorizarea proiectului minier”.
Faza a doua a ofensivei celor de la Roşia Montană Gold Corporation urmează seriei „Naumovici”. Vă amintiţi suita de clipuri publicitare în care diferiţi oameni sunt întrebaţi ce ar face cu 4 miliarde de dolari (suma ce ar intra la bugetul de stat sau la cele locale de-a lungul derulării investiţiei Roşia Montană)?
Răspunsurile, regizate, fireşte, vizau proiecte sociale generoase, copiate parcă din sondajele de o pinie. Scopul seriei „Naumovici”: producerea unui declic în percepţia opiniei publice. Schimbarea percepţiei din „dezastru ecologic” în „profit pentru România”.
În faza a doua, aşa cum am mai spus că se va întâmpla, guvernul Boc (favorabil proiectului) e sensibilizat de autorităţi locale. Apare o presiune de jos în sus care poate deveni pretext pentru apropierea unei decizii.
Se va