Liderii ţărilor dezvoltate vor limitarea bonusurilor pentru bancheri, în timp ce statele emergente denunţă protecţionismul. Oraşul american Pittsburgh găzduieşte astăzi şi mâine cel de-al doilea Summit G20 din acest an, pe fondul unei uşoare revigorări economice. Citiţi şi:
Manifestanţii anti-G20 acuză poliţia americană de hărţuireMedvedev vizitează Elveţia pentru a găsi susţinere înainte de Adunarea ONU şi summitul G20FOTOGALERIE Militanţii anti-G20 aşteaptă 10.000 de oameni la Pittsburgh
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a ameninţat că va părăsi reuniunea, dacă nu se va face front comun în ceea ce priveşte propunerea de limitare a bonusurilor acordate bancherilor, scrie „Le Figaro”.
„Vrem ţinte, termene clare şi angajamente”, declara Sarkozy la începutul acestei luni după o întrevedere, la Paris, cu premierul britanic, Gordon Brown, şi cu cancelarul german, Angela Merkel, în încercarea de a stabili „un plan de luptă comun” la G20, pentru a impune reguli globale privind restricţionarea fondurilor speculative şi reglementări mai stricte privind funcţionarea pieţelor financiare. În ceea ce priveşte sistemul de prime, britanicii au încă rezerve, în timp ce Statele Unite se opun.
Înţepături trimise peste Atlantic
Negocierile de dinainte de summit au fost presărate cu reproşuri verbale la adresa anglo-saxonilor din partea germanilor şi a francezilor. Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a afirmat, marţi, că pieţele financiare americane şi britanice opun rezistenţă propunerilor de reglementare a sectorului.
Ieri a fost rândul ministrului german de Finanţe, Peer Steinbrück, care a reproşat Marii Britanii că vrea să frâneze propunerile de reformare a sistemului financiar, în condiţiile în care acesta contribuie cu 15% la produsul intern brut, faţă de 6% în Germania.