Numărul furturilor de maşini înregistrate în Prahova în primele opt luni ale acestui an este de aproximativ 530 – cu 6% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut-, iar cel al sustragerilor din autovehicule este de circa 650 – cu 8% mai mult faţă de perioada similară din anul 2008.
Creşterea este semnalată atât la nivelul judeţului, cât şi la cel al Ploieştiului, procentele de creştere fiind aproximativ aceleaşi. De menţionat că 80 de maşini au fost furate din acest oraş şi circa 500 de spargeri au avut loc în zona municipiului.
Încercând să limiteze fenomenul, oamenii legii au ieşit în stradă, în Ploieşti, şi au pus pliante cu sfaturi de prevenire a sustragerilor, în maşinile cărora şoferii le-au lăsat geamurile deschise sau pe parbrizele celor care aveau în interior bunuri de valoare la vedere. „Multe maşini cad pradă hoţilor şi din neglijenţa proprietarilor. Să nu se înţeleagă greşit faptul că se învinovăţesc proprietarii pentru aceste fapte, ci că trebuie să reducem oportunitatea de a fi sustrase bunuri din autovehicule. De exemplu, detectoarele radar sunt pe primul loc la furturi“, a declarat socio-psihologul IPJ Prahova, Dorin Dumitran.
Pe Bulevardul Bucureşti, în aproximativ 200 de metri parcurşi de poliţişti, au fost depistate 16 maşini care aveu în interior diverse bunuri, de la mape cu acte până la feţe detaşabile de cd-uri auto. Ba chiar una dintre maşini avea şi portiera descuiată.
Dacia e în top
Conform poliţiştilor, în topul sustragerilor sunt maşinile Logan, modelele mai vechi de Dacia şi maşinile de fabricaţie germană. În ceea ce priveşte zonele cu risc, în prezent zona Străzii Cameliei, unde este multă vegetaţie şi făptaşii se pot ascunde uşor, şi Bulevardul Bucureşti sunt frecventate de hoţi. Se fură, însă şi din parcările societăţilor comerciale. În ultimele două săptămâni, de exempl