Creşterea temperaturii globale poate provoca fenomene meteo extreme şi poate duce la dispariţia plantelor şi a animalelor. Schimbările climatice aduc dezastre fără precedent pe glob, iar specialiştii trag încă un semnal de alarmă pentru a stopa emisiile poluante. Cel mai important eveniment din acest an din domeniul protecţiei mediului va avea loc între 7 şi 18 decembrie la Copenhaga, în Danemarca, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cu acest prilej se vor întâlni reprezentanţi a 192 de state de pe glob, care vor semna un nou acord, post-Kyoto, prin care se angajează să-şi reducă emisiile poluante.
Conferinţa de la Copenhaga este privită de ecologişti ca o ultimă şansă pentru a reduce efectele încălzirii globale, fenomen determinat în principal de creşterea emisiilor de dioxid de carbon.
Specialiştii estimează că efectele încălzirii globale vor fi dramatice, în condiţiile în care aceste emisii nu vor fi reduse, iar temperaturile medii anuale de pe glob vor creşte cu două grade Celsius.
Efectele vor fi ireversibile, iar populaţia va trece prin foamete, secetă, inundaţii sau va avea de înfruntat tot felul de fenomene meteorologice extreme.
Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a realizat un studiu din care reiese că în următorii anii schimbările climatice majore vor ameninţa întreaga planetă.
Hrana şi apa vor fi din ce în ce mai greu de găsit, zone întregi de pe glob se vor deşertifica, iar din cauza inundaţiilor vor dispărea porţiuni întinse de uscat.
Numărul persoanelor care vor suferi din cauza secetei va fi imens, producţia agricolă va fi din ce în ce mai slabă, incendiile provocate de arşiţă se vor înteţi, vor dispărea specii de animale şi plante, iar foametea va aduce boli şi moarte.
Malnutriţia, afecţiunile respiratorii şi bolile i