Avem trafic si consum de droguri in Romania? Avem. Avem prostitutie? Din plin. Sunt fenomene tinute sub control de autoritati? Nici pe departe. Faptul ca si prostitutia si consumul de droguri sunt infractiuni a avut ca efect diminuarea celor doua fenomene? Nici gand. Sunt eficiente politicile publice in cele doua domenii atat de sensibile? In mod evident, nu.
Si cat timp problemele exista, sunt grave, nu au deocamdata solutii, oare nu trebuie sa vorbim despre ele? O folosi la ceva sa le bagam sub pres?
Aceasta ar fi, cred, singura abordare rationala a propunerilor din raportul comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, alcatuita din crema sociologilor si psihologilor romani.
Solutii posibile
Raportul invoca legalizarea sexului comercial, nu si a intermediarilor de servicii sexuale, pentru a controla mai bine bolile cu transmitere sexuala, dar atrage atentia asupra posibilelor efecte nedorite.
Raportul vorbeste despre infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care practica sexul comercial sa poata beneficia pe langa serviciile de asistenta medicala, sociala, psihologica si de prezervative oferite gratis.
Raportul invoca dezincriminarea (nu legalizarea!) consumului de droguri, in niciun caz a traficului, in scopul aducerii la suprafata celor care folosesc stupefiante. In acelasi timp insa, arata raportul, consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari.
Sa vezi despletire generala la auzul unor astfel de vorbe! Toate obsesiile, frustrarile si prejudecatile, toata ipocrizia si incompetenta, adesea agramata, dar mereu agresiva si demagogica, in splendoarea ei semidocta, s-au revarsat de pe ecranele televizoarelor: Asta ne trebuie noua acum, sa dam droguri tin