Niciun furnizor de servicii medicale nu și-a depus candidatura pentru a participa la programul de Screening Național Oncologic pentru Depistarea Cancerului de Col Uterin. Termenul expiră, vineri, 25 septembrie 2009.
În acest moment nu se cunoaște data exactă la care va demara programul național. “Am încheiat faza de constituire a comitetului județean de implementare a programului național”, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, Marius Pârcioagă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Statistici îngrijorătoare
Într-o statistică ce indică rata mortalității cauzată de cancerul de col uterin, România ocupă locul întâi în Europa. Una din 44 de românce dezvoltă boala, în vreme ce în Franța incidența este de 1 la 80. În Statele Unite ale Americii, una din 126 de femei se poate îmbolnăvi de cancer de col uterin. “Există o tendință de scădere a numărului pacientelor care prezintă boala în stadiu avansat, însă este îngrijorător faptul că a scăzut vârsta la care femeile se pot îmbolnăvi. În 2008, am tratat o pacientă în vârstă de 27 ani” a declarat Liana Antal, managerul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Oradea.
Pacientele vor fi anunțate să se prezinte la medic
“Femeile trebuie să elimine falsa pudoare și să se prezinte la medic. Cea mai eficientă relație există între medicul de familie și pacient. În România se descoperă anual peste 3000 cazuri de cancer de col uterin. În Oradea, anul trecut am avut 127 de noi cazuri dintre care 23 în stadiul 0, cu potențial curabil. Statisticile spun că după anul 2000, s-au înregistrat 1795 decese, anual” a declarat Simona Mihuțiu, medic primar oncolog. În cadrul noului program de screening, pacientele din grupa cu potențial de risc (25-64 ani) vor fi anunțate prin intermediul unor scrisori să se prezinte la medic.
Furnizorii de servicii medicale nu se înghesuie să participe
M