Traian Basescu a rostogolit tema Parlamentului unicameral inca din 2005. A facut-o mereu in momente de criza politica, dar abia dupa referendumul esuat din mai 2007 s-a dovedit o arma redutabila. Abia atunci o tema arida si fara impact, cum e reformarea legislativului, a capatat potential politic. Adversarului fara chip i-a dat o fata: 322. Roata se intoarce acum iar cel care declanseaza referendum impotriva Parlamentului e seful statului. Ce propune azi? 300 intr-o camera in loc de 471 in doua, simplificare pe care o traduce pe limba poporului: mai putina coruptie. E o mutare de sah-mat, implacabila si, asa cum s-a vazut acum doi ani, o rafuiala cu detestabilii Romaniei il face mai simpatic si scoate alegatorul din amorteala.
Tema s-a inflamat in 2005, cand Traian Basescu anunta ca e nevoie de reformarea Parlamentului: " Este un prim motiv: 1 ianuarie 2007 va insemna ca pentru Romania se mai creeaza un Parlament, cel al Uniunii Europene. Si atunci noi mai mentinem inca doua Camere aici. Ar fi o cavalcada de abordari parlamentare pentru orice decizie, ceea ce mi se pare putin cam mult, din punctul de vedere al eficientei."
Cu unicameralul dupa Tariceanu
Basescu anuntase si atunci ca va face referendum. Convocase in septembrie 2005 partidele la consultari, insa intentiile sale erau exprimate tot intr-un context de guerilla politica. Incepuse razboiul rece cu premierul Tariceanu. Liberalii aveau deja intelegeri subterane cu PSD.
Parlamentul era in blocaj total. Proiectele Aliantei si legislatia europeana bateau pasul pe loc intr-un legislativ condus de Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (PSD). Acesta este contextul in care Basescu ameninta in 2005 cu referendum pe tema renuntarii la bicameralism. Nu l-a mai facut. Si atunci a fost suspectat ca, sub pretextul reformarii clasei politice, pledeaza pentru un parlament unicamer