GERMANIA. Cancelarul are prima şansă de a conduce viitorul guvern, indiferent de culoarea politică a coaliţiei rezultate din alegeri.
Patru ani de mandat într-o coaliţie incomodă, provocările de pe agenda UE şi, cireaşa de pe tort, criza economică globală ce a lovit Germania i-au oferit Angelei Merkel tot atâtea oportunităţi pentru a convinge electoratul că este cea mai bună soluţie pentru alegerile parlamentare de duminică.
Posibil atipice pe o altă scenă politică, şi criticate iniţial chiar în Germania, echilibrul, pragmatismul şi sobrietatea cancelarului, vizibile inclusiv în discursul de campanie, au devenit atuurile sale. Formaţiunea conservatoare pe care o conduce este pe primul loc în sondaje, iar cancelarul se bucură de încrederea a 60% dintre germani, dublu faţă de procentele contracandidatului social-democrat, Frank Walter Steinmeier, potrivit Reuters. Există mai multe motive pentru această situaţie.
Merkel şi-a câştigat o reputaţie de mediator pe scena europeană, contribuind decisiv la obţinerea unor compormisuri în chestiuni precum bugetul sau tratatul de reformă al UE. Această reputaţie s-a oglindit inclusiv în popularitatea câştigată în ţară.
O politică inteligentă
Sociologii germani au explicat că electoratul are tendinţa de a-l susţine pe liderul în funcţie în momente de cumpănă, precum cel al crizei, iar Merkel a ştiut să profite de acest lucru. Pe plan intern, a dus la bun sfârşit un mandat dificil, în fruntea marii coaliţii încheiată cu rivalii din SPD, inclusiv renunţând la reforme promise în campania electorală. În prezent, Germania a ieşit din recesiune economică, iar Merkel a obţinut aprecieri pentru victoria de etapă.
Măsurile adoptate în acest sens - un ajutor financiar pentru salvarea băncilor şi două pachete pentru stimularea consumului, inclusiv un program „rabl