Un raport al Transparency Internaţional, citat de Novinite.com, arată că aproximativ 54% dintre bulgari susţin că în 2008 au existat acte de corupţie "deseori" sau "mereu" atunci când companiile au concurat pentru contracte publice.
Această percepţie despre corupţie este la cel mai înalt nivel din Europa Centrală şi de Est, subliniază acelaşi raport.
Două treimi dintre respondenţi afirmă că au date concrete despre asemenea acte de corupţie, iar ceilalţi spun că au aflat despre acestea din presă. O treime susţine că fenomenul corupţiei are un impact negativ masiv asupra afacerilor lor. "Raportul Global privind Corupţia în 2009: Corupţia şi Sectorul Privat", publicat miercuri, arată că practici precum mita, cartelurile care stabilesc preţurile şi influenţa neadecvată exercitată asupra politicilor publice costă miliarde, constituie o forţă distructivă care subminează concurenţa loială şi încetineşte creşterea economică.
ŞI NOI DUPĂ EI
Raportul analizează Bulgaria în contextul altor ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est, între care şi România, constatând că fenomenul corupţiei este considerat o problemă mult mai mare de reprezentanţii mediului de afaceri din Bulgaria, România şi Serbia decât de cei din Europa Centrală.
Pe de altă parte, TI a remarcat progresele considerabile realizate de Cehia, Ungaria şi Polonia, toate devenite membre ale Uniunii Europene în 2004, şi le pune în contrast cu raportul Comisiei Europene din 2008, care critică România şi, într-o măsură mai mare, Bulgaria, devenite state membre în 2007, dar care nu au reuşit să implementeze reforme instituţionale adecvate pentru a combate infracţionalitatea economică.
Un raport al Transparency Internaţional, citat de Novinite.com, arată că aproximativ 54% dintre bulgari susţin că în 2008 au existat acte de corupţie "deseori" sau "mereu