Peste 20 de copii de la şcoala generală din comuna Tuzla, judeţul Constanţa, sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţă cu simptome de toxiinfecţie alimentară.
Elevii, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani au spus că s-au îmbolnăvit după ce au băut lapte şi au mâncat din cornul pe care le primesc dimineaţa la şcoală.
"Copiii, care au fost aduşi, pe rând cu cinci ambulanţe, au avut simptome de vomă, dureri de burtă, diaree, deshidratare, sunt în stare stabilă şi probabil că vor fi externaţi în 2-3 zile", a declarat directorul spitalului dr Stela Halichidis.
"Băiatul meu se simte bine, dar unii au fost mai rău, au leşinat, le-au pus perfuzii", a spus o mamă agitată. Autorităţile s-au mobilizat imediat, inspectoratul şcolar, direcţia de sănătate publică şi direcţia sanitar veterinară şi-au trimis, urgent, reprezentanţii la şcoală.
Directorul educativ al şcolii, profesor Luminiţa Comşa, a povestit că programul de distribuţie al pachetelor este la ora 9.50 "însă o clasă a cerut mâncarea mai devreme, pentru că le era foame copiilor şi după mai puţin de o oră au apărut reacţiile, dureri de burtă, de cap, vomă".
Atât conducerea şcolii, cât şi inspectorii sanitari au constatat că atât laptele, cât şi cornul, erau depozitate în condiţii corespunzătoare, la 18 grade, iar termenul de garanţie era până la jumătate lunii noiembrie.
"E posibil ca până să ajungă la şcoală, laptele să fi fost ţinut în condiţii improprii sau să se fi deteriorat, vom afla după efectuarea anchetei epidemiologice", a spus directorul adjunct al DSP Constanţa, dr. Cătălin Grasa. „Tot răul spre bine, din fericire aceşti copii care sunt bine acum, au ferit şcoala de o reacţie în masă, ne-au ferit de o nenorocire, dacă laptele şi cornul erau consumate conform programului de distribuţie ar fi avut de suferit sutele