Guvernul s-a angajat prin aprobarea scrisorii suplimentare a acordului cu FMI sa finalizeze legea responsabilitatii fiscale in acest an, pentru limitarea rectificarilor, sa monitorizeze atent firmele de stat pentru a reduce arieratele si sa diminueze costurile cu salariile, potrivit lui Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.
Prin scrisoarea suplimentara la acordul stand-by, aprobata marti de Guvern, autoritatile au dat asigurari ca vor continua reducerea costurilor de personal, inclusiv prin inghetari de salarii, scaderea numarului bugetarilor si limitarea angajarilor in sectorul public.
Sumele cheltuite cu salariile au reprezentat, potrivit oficialilor FMI, cel mai mare exces al autoritatilor din Romania, crescand in ultimii ani de la sub 6% la 9,5% din PIB.
"Guvernul isi reafirma, in continuare, angajamentul sau de a continua si accelera politicile de reforma structurala a statului. As aminti, in acest sens, doar pe aceea care priveste consolidarea politicii fiscale si, in acest sens, pana la finele anului vom aduce modificari considerabile, in ceea ce priveste procesul bugetar, printr-o noua lege a responsabilitatii fiscale", a declarat Pogea dupa sedinta Executivului. Noua lege va fixa, in coordonare cu FMI si Banca Mondiala, proceduri pentru imbunatatirea bugetarii multianuale, limite pentru revizuirile bugetare din cursul unui an, va pregati reguli privind cheltuielile, datoria publica si deficitul primar si va stabili un cadru pentru emiterea si managementul garantiilor si altor datorii neplanificate.
Totodata, urmeaza sa fie creat un consiliu fiscal care va asigura o cercetare independenta si specializata a sectorului economic. Monitorizarea companiilor de stat, accelerarea procesului de descentralizare prin stabilirea standardelor de cost si normativelor de personal si mentinerea tintei de reducere a arieratelor, chiar daca la finele