Consilierii sunt chemaţi astăzi să aprobe înlocuirea vechii reţele cu conducte noi. Reţelele vechi, din oţel şi azbociment, ameninţă să aducă în colaps sistemul de distribuire a apei potabile.
Mirosurile urâte şi culoarea închisă a apei care curge de la robinet îi face pe arădeni să evite consumul de orice fel al apei de la „centrală”. „De foarte multe ori ni se întâmplă ca apa de la robinet să fie foarte murdară. Uneori chiar are şi miros. Probabil, conductele sunt fisurate pe ici pe colo şi intră tot felul de impurităţi. Până mai acum vreo doi ani, când cel mic era bebe, nu foloseam apa decât fiartă”, a spus Adriana Nicolae, o arădeancă din cartierul Aurel Vlaicu.
Măsuri radicale
Oamenii din alte zone ale oraşului se plâng de presiunea apei. „Acum câţiva ani mi-am montat centrală de apartament pe gaz. Mai nou, aceasta nici nu mai porneşte din cauza presiunii scăzute a apei. Sunt momente când sistemele de siguranţă a centralei o închid tocmai din cauza asta şi noi nu avem apă caldă”, a povestit Alexandru Stanca, un arădean care locuieşte în zona centrală a oraşului.
Consilierii locali din Arad au pe masa şedinţei de azi un dosar care ar putea să schimbe această situaţie. Este vorba despre studiul de fezabilitate pentru proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi ape uzate”. Potrivit datelor din proiect, municipalitatea îşi propune reabilitarea reţelelor realizate din conducte de azbociment şi reabilitarea conductelor de alimentare cu apă realizate din oţel pe 220 de străzi în termen de 36 de luni.Aproape 200.000 de euro vor fi investiţi în acest proiect, bani care vor veni de la Uniunea Europeană. Ţevile ruginite au devenit o prioritate de gradul zero pentru că aproape toată populaţia municipiului Arad, racordată la reţeaua de alimentare cu apă potabilă, riscă să rămână fără apă din cauza co