» Costurile conturilor curente deschise la bancile romanesti si cele ale serviciilor aferente sunt sub nivelul mediei europene si nu depasesc 100 euro pe an in cazul utilizatorului mediu, reiese dintr-un raport al Directoratului General European pentru Sanatate si Consumatori (DG SANCO). Bancile din Romania stau bine – peste medie – la capitolul simplitatea taxelor si tarifelor bancare, dar mai au de lucrat la transparenta acestora – aici sunt sub media europeana.
Raportul de 150 de pagini, publicat miercuri dupa-amiaza, si-a propus sa arate cat cheltuiesc consumatorii europeni ca sa aiba un cont curent, cat de simplu sunt alcatuite taxele si comisioanele bancare si cat de transparente sau opace sunt bancile in ceea ce priveste costurile. Au fost cercetate 224 de banci care reprezinta peste 80% din piata europeana, esantion considerat reprezentativ. Datele adunate sunt la nivelul anului 2007.
A rezultat un clasament in care Romania – cu 8 banci incluse in esantion – ocupa locul 14 din cele 27 de tari membre. Costul mediu anual al unui cont curent, in cazul unui utilizator de nivel mediu, este de 82,59 euro, sub mediile din celelalte tari europene, unde costurile sunt de aproape 112 euro pe an. Cele mai scumpe conturi bancare sunt in Italia (in medie, peste 253 euro/an) si Spania (in medie, peste 178 euro/an), iar cele mai ieftine in Bulgaria (cu media aproape de 27 euro/an) si Lituania (cu aproape 35 euro/an).
Raportul defineste patru categorii de utilizatori adulti – activ, mediu, pasiv, de baza – si analizeaza costurile fiecarei categorii atat in tara de origine, cat si in context european (EU27). Romania are costuri peste media EU27 – 70 de euro fata de 61 – doar la profilul utilizatorului care foloseste servicii de baza. In termenii raportului, utilizarea de baza presupune cel mai simplu tip de cont curent, cu servicii limitate si